Uppsatsen klaar!

Bloggen har blivit lidande till fördel för bland annat min examensuppsats. Den är nu äntligen helt klar och lämnades in igår! Efter ett inlämnande av en nästan 40 sidor lång uppsats som det arbetats med i totalt tre månader känner man sig ungefär 10 kg lättare. I och med att pappersbunten lagts på respektive handledares fackshylla lossar en tiokilos-sten från kroppen. En otroligt skön känsla! 


Abstract

 

Titel: Sportjournalistik ur ett genusperspektiv

 

Författare: Malin Fredriksson

 

Kurs: Examensarbete i Journalistikvetenskap vid institutionen för

Journalistik, medier och kommunikation, Stockholms universitet.

 

Termin: Höstterminen 2009

 

Handledare: Merja Ellefson

 

Sidantal: 38, inklusive bilagor

 

Syfte: Syftet med undersökningen är att studera om män och kvinnor inom genren sportjournalistik framställs olika vid likartade prestationer respektive skandaler.
 

Metod: Kvalitativ analys, diskursanalys.

 

Material: Sportartiklar ur Dagens nyheter och Aftonbladet. Två artiklar rörande travsport (män) och två rörande hästhoppning (kvinnor). En artikel från varje sport är skriven efter en stor seger och en efter en dopningskandal.

 

Huvudresultat: Resultatet i min undersökning visar att skillnaden mellan män och kvinnor i mina utvalda artiklar är ganska stor. Detta är till männens fördel både vid framgång och vid motgång. Gällande framgångsprestation tonas den kvinnliga idrottarens prestation ner medan den manligas prestation istället trappas upp. Motsatt effekt blir det i skandalartiklarna där den manliga idrottsutövaren åter igen drar fördel jämte mot den kvinnliga då mannens fall tonas ned och kvinnans istället trappas upp.






 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0