Moore - Cosmopolitan

Det är hög tid för mittseminarerna. Jag hade tur den här gången. Jag skulle kunna fått opponera på vilka uppsatser som helst men fick en inte alltför långt kommen undersökning om hur politiskt aktiva kvinnor framställs i media, i detta fall är det Sahlin och Tobleroneaffären som ligger i fokus. Ärendet kan tyckas aningens uttjatat men ett ändå helt okej arbete att opponera på.

Mitt andra arbete kan beskrivas som en jämförelse mellan veckotidningarna Moore och Cosmopolitan, detta gillar jag! Det är så typiskt hur Moore lyfter fram det som de anser avspegla manlighet och Cosmo istället lyfter fram det som enligt dem avspeglar kvinnlighet. Generalisering när det är som sämst....

Sex är ett ämne som genomsyrar artiklarna i magasinet Moore. De flesta artiklar är kopplade till sex av något slag. Heterosexualiteten är som jag betonat tidigare den enda sexualitet som omskrivs. Dock är sex mellan två kvinnor ett ämne det skrivs om också, men inte som något homosexuellt utan bara som något naturligt. I artikeln ”Moore infiltrerar tjejtidningarna” finns det små rutor där det står budskap som läsaren uppmanas klistra in i sin flickväns magasin för att ändra hur hon tänker. Exempelvis budskap som ”Trekant – den hetaste trenden i Hollywood” och ”Ligg runt – bli lyckligare”. Detta är budskap som den manliga läsaren alltså ska hålla med om och vilja att sin flickvän också gjorde.

Sex är ett ämne som liksom Moore är vanligt förekommande i Cosmopolitan. Dock ska poängteras att ingen artikel som jag har analyserat från Cosmopolitan handlar renodlat om sex utan alla har ett relationstänk i grunden, samt att sex är mellan en man och en kvinna (inga trekanter eller liknande behandlas).  Av de tre slumpmässigt utvalda artiklarna handlar en artikel om sex.  Artikeln ”Den andra kvinnan berättar…” ur Cosmopolitan (november 2009) behandlar ämnet otrogna män. Otrohet är ett ämne man kan tycka är intressant att belysa men studerar man ordvalen närmre är det påverkan till sin målgrupp artikeln handlar om. I ingressen står det ”Varför är män otrogna? Vem gör de det med?” Detta är direkt riktade påståenden om att män i regel är otrogna och att denna artikel ska få fram vilka de är otrogna med. Påverkan har börjat redan här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0